Informujeme. Pomáháme. Bavíme.
Od novin přes časopisy až po web. Objektivně, kultivovaně, s tradicí.

Téma genderové revoluce je jediným námětem nového vydání National Geographic

10.1.2017
Lednové číslo měsíčníku National Geographic vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA vychází netradičně jako monotematické vydání a přináší kontroverzní téma o genderové revoluci.

„Vím, že je to poněkud překvapivý obsah pro National Geographic a dlouze jsme v redakci diskutovali o rozsahu, jaký z mateřské edice převzít," říká šéfredaktor české edice National Geographic Tomáš Tureček. Problémem bylo už názvosloví, protože s tím si zatím čeština prakticky nedokáže poradit, takže bylo nutné oslovit české odborníky, aby popisované jevy zasadili nejen do českého, ale vůbec do středoevropského kontextu. „Problémem už bylo samotné slovo gender, které se do češtiny překládá velmi obtížně," vysvětluje šéfredaktor.

Kromě hlavního materiálu, tedy že pohlavní identita se v některých zemích již stala proměnlivou scénou, najdou čtenáři také tematické příspěvky formou klasických reportáží – jak se v různých koutech zeměkoule stávají z chlapců muži či o neutěšené situaci dívek a mladých žen v rozvojovém světě. Otázka pohlavní identity tak nabírá v různých částech světa různou rychlost a lednové číslo National Geographic tuto skutečnost reflektuje.

NG cover ledenZdroj: Redakce